Belépés

 

"Csinálsz amit akarsz"

"Az a szabály hogy nincs szabály..."

" I Aint No Nice Guy After All...

"Ha újra megszületnék, akkor is így élnék tudd meg, semmit sem bántam meg…."

"Hogy tetszik magát hívni ? ..... Klárika "

" Ne mond nőnek csúnya, mond szép vagy mint Krákágyil "

Ez az oldal privát felhasználásra készült, nem publikus.



Húzta a hajunkat a zene 4.

2012.02.17.

Két olyan zenekar jöjjön most, akik szinte testvérzenekarok. Miért is ? Hát pl. azért mert Paksi Endre a Pokolgépben lezdte. Hát azért mert az egymással való rivalizálás húzta, huzta följebb és följebb őket . Hát azért mert ha azt kérdezed , hogy Magyarországon kik jelentették a kezdetekkor a Heavy Metal-t, akkor kettőjüket mondja szinte mindenki. Hát azért mert Éjféli harang, vagy Éjféli lány, mert Acélszív vagy Mindhalálig rock ´n´ Roll, mert bár külön utakat jártak be és a stílusuk teljesen más, mégis valahol egyek, össze tartoznak.

 

Ossian vs Pokolgép

 

                                       

"és le ült az ördög az orgonához,a sánta kántor menekült,a zsoltár metálva váltott, nem a vég volt ez csak a KEZDET ! "

A nyolcvanas évek derekán a nyári szünetben egy kis szobában feküdtem a nagyszüleimnél Polgáron. A hajdúbihari naplóban láttam egy képet, amin fiatal srácok álltak, fekete álarcban . Egy új zenei stílusról írt a cikkben az újságíró. A stílus neve Heavy Metal volt , a zenekar neve pedig POKOLGÉP.  ugyanekkor történt, hogy a petőfi rádióban a We are the World segélykoncertet hallgattam, felvételről adták le. (gondolom élőben nem merték, hátha van valami kommunista gyalázó szöveg a músorban). azon a napon lejátszották a Jel c. dalt ettől a zenekartól. Ott, akkor úgy érezetem, hogy valami nagyon megváltozott .az addigi zenei érdeklődésem és a zenei világról alkotott véleményem átalakult.

"Ha motorra szállnak a vad angyalok...."

Észrevettétek a gépeket a klippben ?

Kalapács postás volt Szigetszentmiklóson és a legenda szerint a közönség soraiból lépett föl a színpadra, hogy Ő ezt jobban el tudná énekelni....ott is ragadt szerencsénkre.Bőrök, láncok, lakótelep. Hosszú haj és kemény rock.

 

                                                                   

Pár évvel kásőbb újra hallottam róluk. Egy koncertjükre csőbombát vitt be a tömegbe egy arc és föl is robbantotta. "Pokolgép a POKOLGÉP koncerten !" üvöltötte a média jó ideig, de abban az időben kevéssé érdekelt még bárkit a sk cikk, vagy TV hír. aztán eljött az idő, amikor az Ecseri úti tangón megvettem a PVC dzsekimet és 1989-ben az Olimpiai Csarnokban a harmadik lemez bemutató koncertjén már ott lógtam a haverokkal és csak az egyetlen lassú dal az Itt és most alatt jöttünk ki a gőzfürdőnek is be illő dühöngőből.

                                                                  

Innentől már nem Nagy Feró közreműködésével készültek a szövegek és ez meg is látszott a témákon, kicsit át alakult a témaválasztás, de a zene is kicsit. Egyre kidolgozottabb és profibb lett, bár az ős, száraz és karcos Gép még mindig meghatározta a koncerteket. Ebben az időben figyeltem föl arra, hogy Tarca a dobos két lábdobbal nyomul, amit előtte még soha nem láttam. Olyanokat duplázott, hogy őrületes ritmusokat kevert a dalokba.

 

Ezen a koncerten, ami jóval később történt, Kalapács Józsitól balra egy ismerős arcot is fölfedezhetünk.Kicsi Zorall tépi a gitárt.

Rudán Joe - val alakult újra a csapat és mondhatjuk, hogy a Coda-ból - Led Zeppelin emlékzenekar - benéző Joe nem volt rossz választás.

Ennek a dalnak minden szava alap, és nem utolsósorban Tündi is nagyon jól énekli ... (O:

 

Kalapács már szolóban nyomta. Egy alkalommal Gödöllőn a Trafóban játszottak, egy haverommal le néztünk. Józyi már jóval a koncert előtt ott volt, még az előzenekearok játszottak. Józsi a pultnál dumált két érdekes arccal. Oda mentünk pár szót váltani. Kiderült, hogy két rapper volt és egymás zenei világáról cseréltek eszmét és tapasztalatokat. Józsi mondta, hogy szálljanak be egy dalba majd a koncerten és nyomjanak valamit. sajnos a föllépésük idejére rettenetesen berúgott mér a két arc. nem akartak le jönni a színpadról, eleinte jó is volt a stílus keverés sikerük volt, akkor még barátságosan "le segítették" őket. Másodszor, amikor már kicsit erőszakosabban akartak részt venni egy másik dalban, eleinte még meg tudta védeni őket Józsi, de sajnos nem adták föl ......kézről kézre adták őket a bőrbe öltözött arcok és minden kéz ütött egyet rajtuk, míg a lépcsőhöz nem értek, ahol a kidobók "vették át" őket további kezelésre ......hát ilyen egy rocker buli (O:

 

és vezessük át a történetet ....(o:

És az alap, együtt !

 

                                                         OSSIAN

Paksi Endre ! Az Ossian kevéssé szól bárki másról Mint Paksiról, bár Maróthy Zoltánnal együtt alapították a zenekart 1986-ban.Marót sokáig játszott szólogitárosként a zenekarban és az alap dalok az ő kitárstílusának eredményei, mint az Acélszív, Rock katonái vagy a Sörivók .87-ben megjelent már az első albumuk is, az Acélszív.

 

 

A 80-90-es években egyértelműen az egyik meghatárózó Heavy Metal banda hazánkban. 1994-ben külön váltak, vélhetően az általános nézeteltérések miatt. Paksi a Wellington-t Maróthy pedig a csapat többi tagjával a  Farenheit zenekarokat alapították.

 Mindkettő rövid életű banda volt és sajnos meg sem közelítette az Ossian sikerét.1998-ban aztán Paksi csinált egy tribute koncertet, ahol elég rendesen mérhető volt a régi számok sikere és az igény a közönség részéről, a jövőbeli megismétlésre. Paksi gondolt egyet és fölélesztette az Ossiant. 2001-óta állandó tagsággal nyomulnak már és minden ősszel új albummal jelentkeznek. Emberünk ki hidrogénoztatta a haját, jellegzetes fenyegető karmozdulatokkal nyomul a koncerteken. Az Ossian régi erejét sok motoros találkozón láthattuk, láthatjuk manapság is, még ha a zenekar fénye meg sem tudja közelíteni egykori sikerét. Igaz így van ez a Pokolgéppel is.De legalább léteznek, nyomják és el lehet menni hajat rázni még mindíg ezekre a dalokra !

És a hitvallás, ami talán mindegyikünket jellemez ....

 

a cikkben segítettek : youtube, az évek, a koncertek, a közös motoros találkozók


Név :
Komment :
Ellenőrző kód :